Predstavte si, že vás ráno zobudí vôňa čerstvo upečeného chleba. Večer stačí do nádoby na pečenie nasypať múku, naliať vodu, pridať droždie a domáca pekáreň všetko ďalšie urobí za vás. Niet divu, že sa stáva hitom a najžiadanejším vianočným, alebo narodeninovým darčekom.
S domácou pekárňou si upečiete chleba presne podľa svojich predstáv - skutočne celozrnný, špaldový, orechový, cibuľový, banánový, bylinkový, syrový...Pekne doma, rýchlo a pohodlne. Domáce pekárne majú malú spotrebu energie, a aj najkvalitnejší chleba bude neporovnateľne lacnejší, ako z obchodu. Investícia sa tak časom vráti. A navyše sa pečenie chleba stane radosťou všedného dňa - môžete skúšať nespočetné množstvo receptov a variantov, pridávať ingrediencie podľa chuti i fantázie.
S domácou pekárňou si upečiete chleba presne podľa svojich predstáv - skutočne celozrnný, špaldový, orechový, cibuľový, banánový, bylinkový, syrový...Pekne doma, rýchlo a pohodlne. Domáce pekárne majú malú spotrebu energie, a aj najkvalitnejší chleba bude neporovnateľne lacnejší, ako z obchodu. Investícia sa tak časom vráti. A navyše sa pečenie chleba stane radosťou všedného dňa - môžete skúšať nespočetné množstvo receptov a variantov, pridávať ingrediencie podľa chuti i fantázie.
Kto niekedy sám piekol chleba v klasickej rúre, skonštatuje, že s trochou skúseností nie je problém upiecť zlatistý poklad. Príprava cesta, vykysnutie a pečenie sa však tak trochu podobá alchýmiu a pečením sa strávi pol dňa. Ak neradi svoj vzácny čas zabíjate v kuchyni, riešením pre vás je domáca pekáreň, ktorá automaticky zmieša múku, vodu, droždie, nechá zmes vykysnúť a upečie. Drvivá prístrojov ponúka aj odložený štart, takže je možné celý proces naprogramovať tak, aby ste si na raňajky mohli dopriať ešte teplý, chrumkavý chlieb. V niektorých pekárňach si okrem voňavého bochníka môžete upiecť aj bagety. Zostáva vyriešiť jediné - ktorú z širokej ponuky pekární vybrať?
Chleba z domácej pekárne vyzerá trochu inak ako kupovaný z obchodu. Miesto oblého bochníka má tvar tehličky, ktorá má klasickú kôrku (na ktorú ste zvyknutí u chleba z obchodu) len na vrchu. Z boku a zospodu je kôrka tenšia a jemnejšia, pretože je cesto v kontakte s formou, v ktorej sa pečie. Chlieb a pečivo je možné piecť podľa rôznych receptov (na internete je ich veľa).
V domácej pekárni sa okrem chleba dá upiecť aj iné pečivo a potraviny. Každá domáca pekáreň má programy na niekoľko druhov chleba. Okrem toho má aj rôzne špeciálne programy na ďalšie pečivo a potraviny - v pekárni sa tak dajú pripraviť vianočky, zákusky a koláče z kysnutého cesta alebo z kypriaceho prášku, ale aj džemy a šťavy. V pekárni si tiež môžete nechať urobiť cesto napr na rožky, bagety, veky, vianočky alebo buchty a po vykysnutí môžete pečivo upiecť v rúre. V pekárni tiež môžete pripravovať potraviny z bezlepkových zmesí.
Ešte pred samotným výberom pekárne odporúčame zvážiť, či domácu pekáreň naozaj využijete. Nedajte na reklamu a tlak predajcov, nenechajte sa zlákať okolím. Stanovte si, ako často budete pekáreň používať, aké pečivo alebo potraviny v nej budete pripravovať (napr. len chlieb alebo aj iné pečivo), pre koľko ľudí budete pečivo piecť (to je dôležité pre výber veľkosti chleba, ktorý tá ktorá pekáreň vie upiecť) . Skúste navštíviť známych, ktorí domácu pekáreň majú a spýtajte sa na ich skúsenosti. Pokiaľ nikto zo známych domácu pekáreň nemá, prečítajte si aspoň rôzne články, či recenzie na internete. Možno zistíte, že domáci chlieb je domáci chlieb a pekáreň si kúpite, možno zistíte, že je pre Vás jednoduchšie chodiť si každý druhý deň kupovať pečivo do obchodu za rohom.
Chleba z domácej pekárne vyzerá trochu inak ako kupovaný z obchodu. Miesto oblého bochníka má tvar tehličky, ktorá má klasickú kôrku (na ktorú ste zvyknutí u chleba z obchodu) len na vrchu. Z boku a zospodu je kôrka tenšia a jemnejšia, pretože je cesto v kontakte s formou, v ktorej sa pečie. Chlieb a pečivo je možné piecť podľa rôznych receptov (na internete je ich veľa).
V domácej pekárni sa okrem chleba dá upiecť aj iné pečivo a potraviny. Každá domáca pekáreň má programy na niekoľko druhov chleba. Okrem toho má aj rôzne špeciálne programy na ďalšie pečivo a potraviny - v pekárni sa tak dajú pripraviť vianočky, zákusky a koláče z kysnutého cesta alebo z kypriaceho prášku, ale aj džemy a šťavy. V pekárni si tiež môžete nechať urobiť cesto napr na rožky, bagety, veky, vianočky alebo buchty a po vykysnutí môžete pečivo upiecť v rúre. V pekárni tiež môžete pripravovať potraviny z bezlepkových zmesí.
Ešte pred samotným výberom pekárne odporúčame zvážiť, či domácu pekáreň naozaj využijete. Nedajte na reklamu a tlak predajcov, nenechajte sa zlákať okolím. Stanovte si, ako často budete pekáreň používať, aké pečivo alebo potraviny v nej budete pripravovať (napr. len chlieb alebo aj iné pečivo), pre koľko ľudí budete pečivo piecť (to je dôležité pre výber veľkosti chleba, ktorý tá ktorá pekáreň vie upiecť) . Skúste navštíviť známych, ktorí domácu pekáreň majú a spýtajte sa na ich skúsenosti. Pokiaľ nikto zo známych domácu pekáreň nemá, prečítajte si aspoň rôzne články, či recenzie na internete. Možno zistíte, že domáci chlieb je domáci chlieb a pekáreň si kúpite, možno zistíte, že je pre Vás jednoduchšie chodiť si každý druhý deň kupovať pečivo do obchodu za rohom.