Fritéza je praktickým pomocníkom do každej domácnosti. Oproti smaženiu na klasickej panvici má totiž príprava jedál vo fritéze možstvo výhod. Jedlo vyprážané vo fritovacom hrnci nenasiakne toľko olejom, ako je tomu pri vyprážaní na panvici. Tiež doba prípravy jedla je podstatne kratšia. Pokiaľ budete smažiť nerovnomerné potraviny, fritovací hrniec obzvlášť oceníte, budú totiž osmažené po celom povrchu, čo by sa Vám na klasickej panvici len ťažko podarilo. Ešte fritézu nemáte, ale uvažujete o tom, že si ju kúpite? Poradíme, ako vybrať tú najlepšiu, lebo nie je fritéza ako fritéza.
Pri výbere nového fritovacieho hrnca pre Vašu domácnosť sa stretnete s tromi typmi tohto výrobku. Prvým typom je fritéza so skrytým vyhrievacím telesom. Druhým typom je fritéza s vykurovacím telesom ponoreným v oleji a tretím je potom rotofritéza. Rotofritéza je najmodernejším typom fritovacieho hrnca, má naklonené dno a rotujúci kôš. Výhodou rotofritézy je predovšetkým rovnomerné smaženie a úspora použitého oleja. Asi najlepšou voľbou je tá s nádobou, do ktorej sa vkladá alebo spúšťa kôš do oleja a vykurovacia špirála je skrytá pod dnom nádoby. Jej výhodou je väčší objem a to, že kôš môžete umývať v umývačke.
Na trhu sú dostupné fritovacie hrnce s obsahom 0,5 až 4 litre oleja. Zvážte preto, pre koľko osôb budete jedlo vo fritéze pripravovať. Zbytočne veľká fritéza by Vám len zaberala miesto v kuchyni a ešte by Vás stála viac peňazí.
Aby bol fritovací hrniec skutočným pomocníkom vo Vašej kuchyni, nemala by mu chýbať kontrolka ohrevu oleja, tepelná poistka, filter pachov a tuku na veku a filter oleja. Filtrom oleja je kovové sitko, ktoré je pevnou súčasťou fritézy alebo je do nej vložené voľne a dá sa tak pohodlne vybrať.
Na toto si dajte pozor pri výbere:
Veko:
* Musí vás chrániť pred teplom i parou
* Oceníte, keď sa môže zložiť a vložiť do umývačky
* Okienko umožní sledovať, či je pokrm hotový, bez toho aby ste ho zbytočne otvárali
Vnútro fritézy:
* Malo by byť nepriľnavého materiálu
* Teplo zvnútra by sa nemalo prenášať na vonkajší plášť prístroja
* Vyberte zodpovedajúcu veľkosť fritovacieho koša a vyskúšajte si, ako ľahko sa dá ovládať jeho spúšťanie do oleja
Nutná výbava:
* Termostat s rozsahom 140-190 ° C alebo podľa druhu fritované potraviny
* Časovač so zvukovým signálom
* Kontrolka zahriatia oleja
* Tepelne izolovaný plášť a otváranie či ovládanie koša